Vem betalar för behandlingshem?

Innehållsförteckning

Vem betalar för behandlingshem?

Vem betalar för behandlingshem?

Fängelsestraffet du skulle ha dömts till kan inte heller vara längre än två år. Socialtjänsten i din hemkommun måste acceptera att betala behandlingen efter att Kriminalvårdens betalningsansvar tar slut. Kriminalvården bekostar behandlingen på behandlingshem fram till det datum du skulle ha blivit villkorligt frigiven.

Vad kostar det att bo på HVB hem?

Dygnspriset för en plats på ett hvb-hem (hem för vård eller boende) ligger mellan 4 0 kronor. Dessutom tillkommer dyra kostnader, enligt Joachim Samuelsson, för utredningar som leder fram till en placering.

Under vilka omständigheter kan en ungdom bli placerad på ett HVB hem?

Anledningen kan antingen vara att hemförhållandena är såpass svåra att ungdomen behöver komma iväg och få hjälp, eller så handlar det om ”ungdomar på glid” som man säger. Det kan handla om missbruksproblematik, kriminalitet eller om individens beteende och psykiska hälsa i allmänhet.

Vad kostar en HVB placering?

De externa placeringarna av unga kostar mellan 4000-7000 kronor per dygn och vårdtagare. De senaste två åren har placeringarna i länet kostat över 170 miljoner kronor och nu måste många spara.

Vilka placeras på HVB hem?

Det kan också handla om barnets eget beteende eller situation som till exempel svårigheter i skolan, relationsproblem hemma eller missbruk. Flertalet barn och unga som placeras i familjehem eller på HVB-hem är placerade i överenskommelse mellan vårdnadshavare, socialtjänsten och barnet (utifrån mognadsnivå).

Relaterade inlägg: