Vad kostar det att producera el?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att producera el?

Vad kostar det att producera el?

El från nya anläggningar För att kunna göra en rättvis jämförelse mellan olika sätt att producera ny el måste man titta på vad det idag kostar att producera el i nya anläggningar. Olika källor visar på i princip samma sak. Ny elproduktion kostar från 35-40 öre/kWh och uppåt.

Vad kostar en kärnkraftsreaktor?

Det sägs ofta i debatten att kostnaden för nya kärnkraftsreaktorer är hög och att projekttiderna är långa. Det kan konstateras att den senaste reaktor som byggdes i Sverige, Oskarshamn 3, totalt kostade omkring 15 miljarder kronor [1] och stod färdig 1985 med en produktionsförmåga om ca 1100 MW elkraft.

Hur mycket kostar ett vattenkraftverk per år?

Nödvändigt elpris för lönsam investering, exkl. skatter, avgifter och bidrag, motsvarar ca 390 SEK/MWh för vattenkraft, ca 420 SEK/MWh för kärnkr SEK/MWh för kärnkraft 2 och ca 645 SEK/MWh för vindkraft.

Är vattenkraftverk dyrt att bygga?

Vattenkraft medför inga bränslekostnader och produktionskostnaderna är låga. Stora investeringar krävs för att bygga ett vattenkraftverk, men den ekonomiska livslängden är lång.

Är det dyrt att bygga vindkraftverk?

Hur mycket ett vindkraftverk kostar beror på många faktorer, exempelvis storlek, fabrikat och antal verk som köps in. De vindkraftverk som byggs idag kostar cirka 30 miljoner kronor. Anläggningsarbeten, vägar och elnät beräknas kosta ytterligare omkring 10 miljoner per vindkraftverk.

Relaterade inlägg: