Vad är skillnaden på LAN och WLAN?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden på LAN och WLAN?

Vad är skillnaden på LAN och WLAN?

Trådlöst LAN eller WLAN (av engelskans Wireless Local Area Network) är ett samlingsnamn för olika typer av trådlösa lokala datornätverk. ... Trådlösa LAN använder sig av teknologi baserad på radio eller mikrovågor (vid radio-LAN), och förr även infraröda vågor, för att kommunicera med andra enheter inom en begränsad radie.

Vad är ett LAN?

LAN (Local Area Network) är ett lokalt nätverk som består av enheter i hemmet eller på jobbet som är anslutna till varandra via kabel eller wifi. Det här är ditt eget nätverk. Ditt LAN består av din dator, telefon, surfplatta, router osv.

Vad är skillnaden mellan WAN och LAN?

Vad är skillnad mellan LAN och WAN? WAN och LAN är båda nätverk. Den egentliga skillnaden mellan WAN och LAN är främst området som de olika nätverkstyperna täcker.

Vad är LAN 1?

WAN vs LAN LAN (Local Area Network) kopplar samman datorer som är i närheten av varandra, som ett kontor, en skola eller ett hem. WAN (Wide Area Network) däremot ansluter flera lokala nätverk över ett större geografiskt område, som en hel stad eller ett land.

Vad är en accesspunkt?

En Accesspunkt (AP) är som en bro mellan ett kabelbundet och ett trådlöst nätverk. En AP används för att enheter med trådlöst nätverkskort ska kunna ansluta sig till det kabelbundna nätverket.

Vad gör en Mediaomvandlare?

De mediaomvandlare som installeras idag är främst av typen som tar emot och omvandlar fiberns ljussignaler till elektriska signaler - och tvärtom - för att dina uppkopplade enheter ska kunna ta emot och skicka information via internet. ...

Vad är ett LAN uttag?

LAN-portarna används för att ansluta datorer, som inte har Wi-Fi-åtkomst, med en Ethernet-kabel och då skapas ett LAN. Portarna som används för att ansluta datorer i ett nätverk är vanligtvis märkta LAN.

Vad gör en Hemmarouter?

Det är hemmaroutern som tar emot internetanslutningen och sen delar ut anslutningen till en eller flera datorer på det lokala LAN:et. ... En router har ofta flera portar som tillhör insidan och där man kan koppla in datorer och andra enheter. Många routrar har även inbyggt trådllöst nätverk.

Hur fungerar ett lokalt nätverk?

Ett LAN (Local Area Network) är ett lokalt nätverk. Det kan exempelvis bestå av alla nätverksuppkopplade datorer i hemmet eller på kontoret. Enheterna som är anslutna i det lokala nätverket kan kommunicera med varandra. De kan med hög sannolikhet också ansluta till internet.

Vilken kabel är vanligast i ett WLAN?

LAN – Lokalt nätverk Lokala nätverk använder främst Ethernet, en grupp nätverkstekniker som styr hur data överförs via fysiska medier, där de vanligaste medierna är CAT#-kablar. Ett trådlöst LAN är ett annat exempel, vanligtvis begränsat till radien av den trådlösa accesspunkten som kan vara ett par hundratal meter.

Relaterade inlägg: