Hur bygger man en egen pergola?

Innehållsförteckning

Hur bygger man en egen pergola?

Hur bygger man en egen pergola?

Bygger du en pergola i trä måste du vara noggrann med att få stolpar och hammarband placerat helt rakt. Det kan ta lite tid, men sedan blir det enkelt att lägga takreglar och tvärsgående läkt ovanpå. Om du vill ha en tät pergola kan du minska avståndet mellan stolparna och lägga läkt ovanpå de tvärsgående brädorna.

Hur hög ska pergolan vara?

En pergola kan antingen fästas i befintligt hus eller, som här, vara fristående. Räkna med att stolparna bör ha en höjd över marken på 2 200 mm.

Hur stor balkong får man bygga?

Du behöver inte söka bygglov för byggnader som är mindre än 15 kvadratmeter. Om du äger ett hus kan du med andra ord oftast bygga en balkong under 15 kvadratmeter utan problem. Finns det en detaljplan behöver du dock alltid ta hänsyn till denna – oavsett hur stor eller liten balkongen är.

Hur stor altan får man bygga?

Om du bygger en altan i marknivå eller max 50cm över marken (exakta måttet varierar lite mellan kommuner) så får du bygga den hur stor som helst. Om den är högre (eller motsvarande under marknivå) än gränsen då räknas den in i husets byggnadsyta.

Hur hög Spalje utan bygglov?

Staket/spaljé som är tätt upp till 1,10 meter men minst 75 % genomskinligt över den höjden kräver inte bygglov upp till 1,80 meter. Höjden räknas från mark till konstruktionens överkant. Gunnebostängsel eller liknande typer av stängsel kräver inte bygglov.

Vad för virke till pergola?

Välja material och stil på din pergola Det absolut vanligaste i Sverige är att bygga en pergola av tryckimpregnerat virke. Det är också det absolut enklaste för oss hemmafixare. Om du vill ha en målad pergola, tänk på att det inte fungerar så bra att måla tryckimpregnerat trä när det är färskt.

Relaterade inlägg: