När byter man efternamn vid skilsmässa?

Innehållsförteckning

När byter man efternamn vid skilsmässa?

När byter man efternamn vid skilsmässa?

En skilsmässa medför inte att efternamnet automatiskt ändras, utan du behåller det efternamn du hade som gift. Du kan däremot välja att byta efternamn på flera sätt om du vill det.

Vad ska man tänka på när man byter efternamn?

Ett efternamn är ett personnamn enligt 1 § NamnL och kan enligt 3 § NamnL ändras genom en ansökan till Skatteverket. Enligt 37 § NamnL ska ansökan innehålla uppgifter om sökandens nuvarande namn, personnummer, adress och telefonnummer samt det namn som man vill byta till och det som gör att man ska få byta till namnet.

Kan man tvinga någon att byta efternamn?

Det finns endast en möjlighet att kräva att någon annan byter efternamn och det är om personen har antagit ett efternamn som denna inte hade rätt till samt att detta ska leda till besvär (namnlagen 21 §). För att en sådan talan ska vara framgångsrik krävs alltså att förvärvaren av namnet inte har rätt till det.

Får man heta af i efternamn?

Efternamnet får inte bestå av mer än ett ord ex. byta till ett nybildat efternamn som består av ett prefix och ett huvudord. Namn bildade av exempelvis prefixen af, von, de, la, du, zu, van, mac eller liknande och ett huvudord har en sådan språklig form att de inte är lämpliga som nybildade efternamn.

Måste man byta bankkort när man byter efternamn?

Övrigt praktiskt att tänka på före vigseln Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina kort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

Vad kostar det att byta en bokstav i efternamnet?

En person som vill ändra stavningen av sitt efternamn kan göra det genom en ansökan hos Skatteverket (13 § andra stycket 1 PNL). Ansökan är avgiftsfri och det finns inget hinder för upprepade ändringar.

Hur ändrar man sitt barns efternamn?

Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Hur kan du byta efternamn?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

  • Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Relaterade inlägg: