Hur mycket kostar det att starta ett bryggeri?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar det att starta ett bryggeri?

Hur mycket kostar det att starta ett bryggeri?

Att starta ett bryggeri i kommersiell skala kostar från en halv miljon kronor och uppåt. Det är inte råvarorna som är dyra, utan den utrustning som krävs för att brygga öl på ett säkert och hygieniskt sätt. Dessutom måste lokalerna där ölet ska bryggas säkras, både mot obehöriga och ur hygiensynpunkt.

Hur gör man för att brygga öl?

  1. Mäskning. Malten innehåller stärkelser som omvandlas till socker när man mäskar. ...
  2. Lakning. Vörten sköljs sakta med hett vatten (cirka 80 grader) för att skölja ur allt socker. ...
  3. Kok. Vörten kokas kraftigt i minst en timme. ...
  4. Kylning. Efter att koket är klart kyls vörten ner till önskad jästemperatur. ...
  5. Jäsning. ...
  6. Flasktappning.

Hur mycket malt till 10 liter öl?

Man använder generellt 3 liter vatten per kilo malt man ska mäska. Så har du 5 kilo malt blir det 3 * 5 = 15 liter mäskvatten. 5 kilo malt ger 20 liter normalstark färdig öl, så alla exempel kommer utgå från bryggning av 20 liter. Vill man göra mer eller mindre så är det fritt fram att dela eller dubbla siffrorna.

Vad behövs till ett mikrobryggeri?

Krav för att starta ett mikrobryggeri. Om du vill starta ett bryggeri för att sälja din egenproducerade öl behöver du tillstånd från Skatteverket, ett godkänt skatteupplag samt du ska vara godkänd upplagshavare. Det krävs också en lokal med bra säkerhet, samt välordnad ekonomi för att betala punktskatt på alkohol.

Vilka tillstånd behövs för att starta destilleri?

För tillverkning av spritdrycker eller vin av druvor, behöver du registrera ditt företag hos Livsmedelsverket. Blanketter hittar du på vår sida om anmälan om registrering av livsmedelsanläggning. För tillverkning av övriga alkoholhaltiga drycker så ska du kontakta din kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Hur länge ska ölet jäsa?

Normalt kan det röra sig om en vecka för en ale och två-tre veckor för en lageröl. Men det skadar inte att låta ölen stå kvar jästen och mogna någon vecka extra, undvik dock att ha ölet i jäshinken längre än sammanlagt tre-fyra veckor.

Relaterade inlägg: