Hur byter man tilltalsnamn?

Innehållsförteckning

Hur byter man tilltalsnamn?

Hur byter man tilltalsnamn?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur man kan byta namn och efternamn?

Alla ändringar av namn sker idag hos Skatteverket. Detta gäller både gamla och nya ärende samt oavsett om det är förnamn eller efternamn du vill byta. Tidigare hanterades vissa namn av Patent- och Registreringsverket, men efter den är det alltså Skatteverket som hanterar alla namnändringar.

Hur många gånger kan man byta namn?

Hos Skatteverket kan man ansöka om att lägga till, byta ut, ändra stavning på och stryka förnamn nästan helt som man själv vill. Man kan ändra namn flera gånger, och man behöver inte behålla något förnamn man haft tidigare.

På vilka grunder kan en person nekas att byta förnamn?

Ett förnamn får inte kunna leda till obehag hos den som ska ha det eller väcka anstöt hos någon annan. Namnet får inte uppfattas som ett efternamn. Det får inte heller vara olämpligt som förnamn av någon annan anledning.

Får man byta sitt efternamn?

En person kan byta flera gånger och oavsett om hen är under eller över 18 år. Även ett barn eller en vuxen som tidigare har bytt efternamn med stöd av bestämmelser i 1982 års namnlag kan byta efternamn genom ansökan till Skatteverket. Regeln gäller även för adoptivbarn i förhållande till sina adoptivföräldrar.

Hur sker byte av namn hos Skatteverket?

  • Byte av namn sker hos Skatteverket. Alla ändringar av namn sker idag hos Skatteverket. Detta gäller både gamla och nya ärende samt oavsett om det är förnamn eller efternamn du vill byta. Tidigare hanterades vissa namn av Patent- och Registreringsverket, men efter den är det alltså Skatteverket som hanterar alla namnändringar.

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

  • Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Hur lång tid tar det att byta förnamn?

  • Skatteverket handlägger ditt ärende i turordning och normalt sett tar bytet ungefär en månad. Om du är under 18 år så måste du ha alla vårdnadshavares godkännande för att byta förnamn. Att byta förnamn kostar 250 kronor (2020) och det du betalar för är handläggningen. Blir det nya namn inte godkänt så betalar du ändå.

Relaterade inlägg: