Varför får man kontrastvätska?

Innehållsförteckning

Varför får man kontrastvätska?

Varför får man kontrastvätska?

För att bilder av till exempel mage och tarmar ska bli så tydliga som möjligt behövs ibland kontrastvätska. Då får du dricka kontrastvätska ett par timmar före undersökningen. Ibland ges kontrastvätska direkt i blodet. Är du diabetiker kan medicineringen behöva justeras inför undersökningen.

Varför kontrast vid magnetröntgen?

För en del undersökningar med magnetröntgen används kontrastmedel för att få bilder med mer precision och kvalitet. De vanligaste sätten att få kontrastmedel är att du antingen får dricka det några timmar innan undersökningen eller att du får det direkt i blodet.

Varför gör man lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada. Undersökningen tar ungefär fem minuter och gör inte ont. När ett barn ska få lungorna röntgade kan du som närstående vara med.

Varför ska man dricka mycket efter kontrast?

Har du fått kontrastmedel i blodet ska du under det första dygnet efter undersökningen dricka rikligt med vatten, eftersom kontrastmedlet utsöndras via njurarna och försvinner ur kroppen med urinen.

Hur går en magnetröntgen av hjärnan till?

MR-undersökning av ansikte/hals och hjärna Du ligger med huvudet i en spole. En spegel är monterad på spolen så att du kan se ut från tunneln och därmed ser du personalen genom ett fönster. Ibland ger vi kontrastmedel för att få mer information. Se hur undersökningen av ansikte/hals och hjärna går till.

Vad kan man se på en MR hjärna?

Hjärnans anatomi, morfologi och funktion kan porträtteras detaljerat med hjälp av magnetkamera, så kallad MR-kamera. Bilderna kan på ett tidigt stadium avslöja sjukdomar som demens, cancer, akut stroke och epilepsi.

Relaterade inlägg: