Hur man gör en dränering trädgård?

Innehållsförteckning

Hur man gör en dränering trädgård?

Hur man gör en dränering trädgård?

Vid en dränering gräver man ett dike, i vilket man lägger ett rör som ska leda bort vattnet. Eventuellt kan man lägga duk i botten av diket. Sedan fylls diket med grus, och överst läggs en del av den jord som grävdes bort för att skapa diket. Röret sluttar mot en stenkista, en grop som fyllts med grus.

Hur djupt ska man lägga dränering?

När dagen väl har kommit att börja dränera är första steget att gräva upp marken ca 1 m ut från och runt grunden och så pass djupt att man kommer ungefär 50 cm under grundsulan på huset.

Hur får man bort vatten från tomten?

Stenkista. En stenkista är en vanlig lösning för att leda bort vatten från hus, både dagvatten och dränering kan ledas till en stenkista. Dagvattnet passerar ner genom stupröret via en lövrens och vidare i en rörledning till stenkistan. Den kan vara synlig eller ligga under mark och den kan ha begränsad livslängd.

Hur man lägger dräneringsrör?

Dräneringsrör placeras på cirka 10 cm tjocktlager av makadam, helst tvättad makadam eller singel. Dräneringsröret ska läggas med lutning på minst 1:200, det vill säga luta en meter på en sträcka av 200 meter, i praktiken 10 cm meter på en sträcka som är 20 meter. Anmärkning: Återfyll inte med makadam upp till marknivå.

Vad kostar det att dränera ett hus utan källare?

På ett ungefär kan man räkna med 600-900 kr/timmen, eller 600-900 kr/löpmeter i arbetskostnad. Det innebär att ett hus enligt tidigare exempel, med 40 meter vägg/husgrund som ska dräneras, går på runt 24 000-36 000 kronor i arbetskostnad för dräneringen, vilket blir 16 800-25 200 kr efter ROT-avdraget.

Relaterade inlägg: