Vad kostar det att ta ner ett stort träd?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att ta ner ett stort träd?

Vad kostar det att ta ner ett stort träd?

Riktpris. Eftersom varje träd är unik, varierar i storlek och dessutom står på unika platser är det ytterst svårt att ge generella priser. Som riktpris kan man säga att nedmontering av ett normalstort träd kostar från 2 5 kr inkl. moms och uppåt.

Hur mycket får man betalt för ett träd?

Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet. Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en "medelstor" tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr.

Får man fälla en ek?

Eken är idag inte ”fridlyst” som Kronans träd, vilket den tidigare varit i århundraden under regalet. Men det kan ändå vara förbjudet att såga ner en ek om den är gammal och hyser fridlysta arter, eller om det allvarligt skulle påverka naturvärden på ett negativt sätt.

Hur fäller man ett stort träd?

Fäll om möjligt i den naturliga fällriktningen

  1. Titta om trädet är friskt, har död topp eller grenar som kan falla ner. ...
  2. Grunden för säker fällning med precision är en bra brytmån. ...
  3. Anpassa öppningsvinkel så att brytmånen brister ca 20 grader före islag. ...
  4. Kom ihåg att alltid göra reträtt snett bakåt när trädet börjat falla.

Vem tar ner träd?

– Generellt sett får du fälla vilka träd du vill på din egen tomt, men det finns en hel del undantag där det kan krävas marklov och även tillstånd från Länsstyrelsen, säger Daniel Daggfeldt, arborist på Svenska Trädmästarna och styrelseledamot i Sveriges Arboristförbund.

När ska man fälla ek?

Eken i sig är ett produktionsträd och har i sig inget artskydd utan får avverkas på samma vis som en gran eller tall. Visserligen finns det träd som kan vara skyddsvärda på grund av sin storlek, ihålighet eller annat som gör att trädet i sig kan ha en betydelse ur biologisk eller kulturell synvinkel.

Relaterade inlägg: