Hur räknar man ut skattemässigt värde?

Innehållsförteckning

Hur räknar man ut skattemässigt värde?

Hur räknar man ut skattemässigt värde?

Skattemässigt värde på inventarier är enligt 2 kap. 33 § inkomstskattelagen (1999:1229) "anskaffningsvärdet minskat med gjorda värdeminskningsavdrag och liknande avdrag".

Måste man göra skattemässiga avskrivningar?

Räkenskapsenlig avskrivning är en metod för att beräkna det skattemässiga värdeminskningsavdraget på inventarierna. För att avdraget ska medges ska man göra motsvarande avskrivning i räkenskaperna och avsluta den löpande bokföringen med ett bokslut.

Hur räknar man ut överavskrivningar?

De maximala överavskrivningarna beräknas genom att subtrahera det lägsta tillåtna restvärdet från det totala planenliga redovisade värdet. Eventuella ackumulerade överavskrivningar vid årets ingång importeras från Årsavslut - Balansavstämning och subtraheras från de maximala överavskrivningarna.

Vad menas med skattemässigt värde?

Med skattemässigt värde på lagertillgångar, pågående arbeten, kundfordringar och liknande tillgångar avses det värde som tillgången tas upp till vid beräkning av resultatet av näringsverksamheten. När det gäller fastigheter ska hänsyn tas till värdeminskningsavdrag som gjorts vid beskattningen men inte i räkenskaperna.

När ska en inventarie börja skrivas av?

Inventarier med ekonomisk livslängd på högst tre år Det är du som i första hand ska visa att livslängden är högst tre år. Observera att tre år inte är någon avskrivningstid, utan endast en bedömningstid.

Hur deklarerar man Näringsfastighet?

Näringsfastighet beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Hyran tas då upp som inkomst och samtliga kostnader för fastigheten dras av, även värdeminskning. överskott beskattas enligt den vanliga skatteskalan. Dessutom blir det löneskatt (passiv näringsverksamhet) eller egenavgifter (aktiv näringsverksamhet).

Vilket datum är avgörande för när försäljningen av Näringsfastighet ska deklareras?

Kapitalvinsten eller kapitalförlusten avseende en näringsfastighet skall deklareras vid försäljning, byte eller liknande överlåtelse såsom apport, expropriation, delförsäljning eller upplåtelse av nyttjanderätt på obegränsad tid. Deklarationen skall ske det år då avyttring skett enligt köpekontrakt.

Relaterade inlägg: