Vad betyder likvärdighet i skolan?

Innehållsförteckning

Vad betyder likvärdighet i skolan?

Vad betyder likvärdighet i skolan?

Begreppet ”likvärdig” innebär inte att utbildningen ska vara likformig i betydelsen likadan utan att kvaliteten i verksamheten ska vara så hög att de fastställda målen kan uppnås oavsett var i landet verksamheten bedrivs.

Varför är likvärdighet viktigt enligt Skolverket?

Skolan ska vara likvärdig och alla elever har rätt till en utbildning av hög kvalitet, enligt skollagen. Skolan ska dessutom arbeta för att kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar.

Vad betyder begreppet likvärdighet specialpedagogik?

”Alla elever ska få en likvärdig utbildning, oavsett i vilket område de bor, vilka socioekonomiska förhållanden de kommer från eller eventuell funktionsvariation. ... För mig är likvärdighet att alla elever ges möjlighet att ta till sig utbildningen på bästa sätt.

Varför är likvärdighet viktigt?

Likvärdigheten har gått från att varit en svensk paradgren till att minska så pass mycket att den svenska skolan nu Sverige är sämre än genomsnittet i OECD på att kompensera för elevers olika hemförhållanden. ... Det betyder mer resurser till de skolor och elever som behöver det mest.

Vad är likvärdighet i förskolan?

Enligt skollagen ska förskolan vara likvärdig utifrån tre grundläggande aspekter: Barn ska ha lika tillgång till, och lika kvalitet i, en utbildning som också ska verka kompenserande för att uppväga skillnader i barns olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Relaterade inlägg: