Hur grusa uppfart?

Innehållsförteckning

Hur grusa uppfart?

Hur grusa uppfart?

Härpå lägger du ett 15-30 cm tjockt förstärkningslager, som bör vibreras. Därefter ska du lägga ut ett bärlager av grus, som du vibrerar noga. Avsluta sedan med ett lager sättgrus som du till sist kan lägga uppfartens sten på. Sedan läggs torr fogsand ut över hela uppfarten.

Hur gör man en grusad uppfart?

Önskar man gårdssingel bör man först lägga på ett lager 0/16 slitlager (cirka 4 cm), och padda ytan för att få en så jämn och tät yta som möjligt. Därefter lägger man ut makadam/ singel 8/11, cirka 4–5 cm. Klart! Föredrar du en asfalterad slutyta kan du hyra in ett företag som både justerar ytan och lägger asfalten.

Vilket grus till gång?

På en befintlig gångyta kan 50 mm makadam i fraktionen 16-32 vara tillräckligt. Men är marken orörd och utan någon speciell underbyggnad behöver du först schakta för att kunna lägga geotextil och 150 mm med 16-32 makadam. Bärlagret har även en dränerande effekt.

Vilket material på uppfart?

Vilka material kan användas till uppfart? Grus är det vanligaste materialet men det är också vanligt med asfalterade och stenlagda uppfarter. Kullersten och natursten är dyrare material jämfört med exempelvis grus, men har också en mycket lång livslängd.

Relaterade inlägg: