Var kommer namnet Leksand ifrån?

Innehållsförteckning

Var kommer namnet Leksand ifrån?

Var kommer namnet Leksand ifrån?

Namnet (1318 Leksand) kommer troligen från en gård nära kyrkan. Efterleden sand syftar på den sandiga stranden av Kyrkudden vid älvens utlopp. Förleden lek syftar på fiskelek utanför udden.

Vad kommer namnet Rättvik ifrån?

Namnet (1442 Rættawik) kommer från kyrkbyn som i sin tur fått namnet av en vik i Siljan. Förleden är rätt, 'rak; rät' syftande på de raka strandlinjerna i vikens inre del.

Är Leksand stad?

Leksand [1] är en stad i Dalarna och centralort i Leksands kommun.

Vilket landskap ligger Leksand?

Leksand
Leksand
Tätort Centralort
LandskapDalarna
LänDalarnas län
KommunLeksands kommun

Vad betyder ordet Sälen?

Namnet Sälen kommer av ordet 'sel' som betyder fäbod. ... Namnet Gagnef betyder genväg över näset. 'Gagn' är dialekt för genväg och 'nef' för näs. Malung betyder ”inbyggare på sandig/grusig mark”.

När blev Leksand stad?

Administrativ och geografisk historik. Leksands kommun tillkom i sin nuvarande form tillsammans med före detta Siljansnäs och Åls landskommuner 1974. De mest tätbefolkade områdena i Leksand är Leksands-Noret och Insjöns tätort i Ål, två tätorter framvuxna ur äldre byar från och med 1800-talets senare hälft.

Vad betyder Rättvik?

Dela: Rättvik är ett bra namn på ett trevligt ställe. Namnet sägs komma av de räta strandlinjerna i vikens inre del. Namnet Sälen kommer av ordet 'sel' som betyder fäbod.

Har Leksand en känd?

Kortfattad fakta om Leksand Är känd för knäckebröd och för att ha försäljningsansvaret för Clas Ohlson ABs postordrar.

Hur stort är Leksand?

7,79 km² Leksand/Area

Relaterade inlägg: