Vad är Katonisk?

Innehållsförteckning

Vad är Katonisk?

Vad är Katonisk?

En katatonisk person kan ligga stel och stum (mutistisk) i kataton orörlighet (stupor) alternativt vara extremt överaktiv (exciterad) med ändamålslösa, upprepade, stereotypa, rörelser. Temperaturen, pulsfrekvensen och blodtrycket kan vara förhöjda.

Vad menas med Kataton?

BAKGRUND. Det katatona syndromet är ett syndrom med dysreglering av rörelse och interaktion och kan ha flera olika orsaker. I sin klassiska form kännetecknas katatoni av stupor, negativism, tillbakadragande och/eller mutism. Ibland förekommer faser av ökad muskeltonus och/eller autonom instabilitet.

Vad är katatonisk schizofreni?

Kataton schizofreni är en form av schizofreni som har motoriska symtom eller symtom som yttrar sig i personens rörlighet, så kallad katatoni. Likartade symtom kan komma av drogmissbruk, hjärnsjukdomar och ämnesomsättningssjukdomar. De klassas då som drogutlösta psykoser eller organiska psykoser, beroende på orsak.

Vad är malignt neuroleptikasyndrom?

Malignt neuroleptikasyndrom (MNS) är en ovanlig men allvarlig biverkning till behandling med antipsykotiska läkemedel. Syndromet kan orsakas av både nyare antipsykotiska läkemedel (med lägre affinitet för dopaminreceptorer) och av äldre preparat, där de senare oftare orsakar tillståndet.

Vad är schizofreni för något?

Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag.

Vad menas med extrapyramidala biverkningar?

Extrapyramidala symtom, även kallade EPS, är ett samlingsbegrepp för motoriska biverkningar, exempelvis muskelkramper, muskelstelhet och skakningar, som uppkommer om extrapyramidala systemet i hjärnan utsätts för störningar.

Vad är akatisi?

En annan typ av bieffekt kallas akatisi. Akatisi betyder oförmåga att sitta stilla. Inre oro och rastlöshet får patienten att vara i ständig rörelse, trampa fram och tillbaka, inte kunna hålla ben och fötter stilla.

Vad är vanföreställningar ge exempel på en?

Vanföreställningar kan t ex till exempel vara att känna sig förföljd, förgiftad, infekterad, beundrad på avstånd, ha någon sjukdom eller bli bedragen av sin partner. Kriterium A för schizofreni har aldrig varit uppfyllt.

Vad menas med tankestörningar?

Tankestörningar. När du har tankestörningar har du svårt att tänka färdigt en tanke, och att tänka sammanhängande tankar. Det kan kännas som att nya tankar kommer in och avbryter. Du kan också uppleva att dina tankar sänds ut till andra människor, eller att andra vet vad du tänker.

Relaterade inlägg: