Vad får man för ett partikelfilter?

Innehållsförteckning

Vad får man för ett partikelfilter?

Vad får man för ett partikelfilter?

Partikelfiltret renar alltså avgaserna medan bränslefiltret renar bränslet innan det sprutas in i motorn. Det finns partikelfilter även för bensindrivna bilar men det är inte alls lika vanligt, och det finns dieselbilar utan partikelfilter.

Hur vet man att partikelfiltret är fullt?

Precis som alltid när lamporna tänds på panelen är det bäst att köra till närmsta verkstad för att göra en felsökning och service. Men det kan även tydas på bilens beteende när du kör. Ett annat tecken på att filtret håller på att bli fullt är att det luktar ovanligt starkt av diesel i kupén.

Varför är partikelfilter bra?

När diesel bränns i en förbränningsmotor alstras mycket mer sot än från ett bensindrivet fordon. Katalysatorer monteras på alla bilar för att göra avgaserna säkrare och mer miljövänliga men gör däremot ingenting från att stoppa sotpartiklar från att släppas ut i atmosfären.

Hur mycket kostar rengöring av partikelfilter?

  • Bara filtret i sig kostar mellan 8 000–32 000 kronor och till det tillkommer kostnaden för verkstadsarbetet. Rengöring av partikelfilter med VIKING DPF FLUSHING kostar för de flesta filter några hundralappar. Du kan alltså spara åtskilliga tusenlappar på att rengöra filtret istället för att byta det.

Vad är passiv regenerering av partikelfilter?

  • Passiv Regenerering av partikelfilter inträffar under normala körförhållanden när partikelfiltret blir tillräckligt varmt (450°C) för att kontinuerligt bränna ut en del av de samlade partiklarna. Aktiv Regenerering av partikelfiltret styrs av signaler från bilens ECU.

Har du dieselbilar utan partikelfilter?

  • Partikelfiltret renar alltså avgaserna medan bränslefiltret renar bränslet innan det sprutas in i motorn. Det finns partikelfilter även för bensindrivna bilar men det är inte alls lika vanligt, och det finns dieselbilar utan partikelfilter.

Relaterade inlägg: