Hur länge är HPV vaccin gratis?

Innehållsförteckning

Hur länge är HPV vaccin gratis?

Hur länge är HPV vaccin gratis?

HPV kan i sällsynta fall orsaka cancer i till exempel livmoderhalsen, slidan, blygdläpparna, ändtarmsöppningen och tonsillerna. Därför erbjuds barn kostnadsfri vaccinering mot HPV. Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot hpv i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor.

Hur mycket skyddar HPV vaccin?

HPV-vaccin ger över 90 procents skydd mot de HPV-typer vaccinerna innehåller om man inte blivit smittad med dessa typer innan man blev vaccinerad.

Kan man få feber av HPV vaccin?

Några kan få lite feber, huvudvärk, klåda, illamående eller ömhet i armen. Som vid all vaccination kan det i sällsynta fall förekomma överkänslighetsreaktioner, som nässelutslag eller andningssvårigheter. Svimningar kan också förekomma efter alla typer av vaccinationer. Biverkningarna av HPV-vaccination är väl belagda.

Kan man få HPV flera gånger?

Du kan tyvärr alltid bli smittad igen med en ny infektion. Vanliga hudvårtor på händer eller fötter orsakas av en typ av HPV-virus som inte orsakar cancer. Vanligtvis läker infektionen ut av sig själv men hudvårtorna kan behandlas med en kräm eller genom att pensla med en etsande lösning.

Vilka tar HPV vaccin?

Från och med höstterminen 2020 erbjuds vaccination mot HPV till både flickor och pojkar. Vaccination mot HPV omfattar pojkar födda 2009 och senare. Tidigare erbjöds HPV-vaccination flickor i årskurs 5 eller 6. Från och med augusti 2020 erbjuds HPV-vaccination alla barn i årskurs 5.

Hur länge håller vaccin mot livmoderhalscancer?

Ja. Vaccination ger inte ett heltäckande skydd. Vaccinerna skyddar mot 70-90 procent av livmoderhalscancer och därför är det viktigt att gå på de regelbundna cellprovskontroller som alla kvinnor kallas till från 23 års ålder.

Relaterade inlägg: