Hur blir man medlem i SAMI?

Innehållsförteckning

Hur blir man medlem i SAMI?

Hur blir man medlem i SAMI?

Alla som har medverkat på en inspelning kan ansluta sig till SAMI. Om du dessutom vill bli medlem och kunna rösta på SAMI:s föreningsstämma behöver du ansöka om det genom att skicka en skriftlig ansökan med post, som du har undertecknad och fått bevittnad.

Vad är skillnaden mellan Stim och SAMI?

SAMI företräder artister och musiker – alltså utövarna som spelar och sjunger på en låt. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik till en låt. När du spelar musik i din verksamhet måste du betala upphovsrättslig ersättning till båda organisationerna.

Måste man ha både Stim och SAMI?

Det innebär att du som driver exempelvis en frisörsalong, bar, affär, restaurang eller gym oftast är tvungen att teckna två eller flera licens-avtal med STIM respektive SAMI (dvs. ... STIM är en ekonomisk förening och har som uppgift att tillvarata upphovsmännens ersättningsrätt inom musikområdet.

Hur många medlemmar har SAMI?

Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från mer än 38 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 45 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt.

Vad händer om man inte rapporterar till Stim eller bryter mot upphovsrätten?

Vad händer om jag inte betalar? Enligt upphovsrättslagen är du skyldig att betala när du använder skyddad musik offentligt. Om du använder musik som bevakas av Stim utan att betala för användningen begår du ett lagbrott. Genom åren har ett antal fall prövats i domstol.

Relaterade inlägg: