Vem betalar Gråstarroperation?
Vem betalar Gråstarroperation?
Du får själv bekosta resorna om du väljer att nyttja vård i annan region. Din hemregion står för kostnaden av operation och en vanlig standardlins, du betalar sedan mellanskillnaden direkt till kliniken. Alla undersökningar görs på den klinik där du väljer att göra din operation.
När opererar man grå starr?
En bra tumregel är att låta operera sin grå starr när man besväras av gradvis försämring av synen eller avstår från att göra saker som man annars skulle gjort. Under operationen används lokalbedövning och ögats grumliga lins byts ut mot en ny, konstgjord lins.
Hur går det till att operera grå starr?
När man opereras för grå starr avlägsnas den grumliga linsen från ögat och ersätts med en konstgjord lins. Bakom linsen kvarlämnas en kapsel, som ett stöd för den konstgjorda linsen. Denna kapsel kan bli grumlig, så kallad efterstarr, på samma sätt som linsen blir grumlig när man får grå starr.
Vad händer om man inte opererar grå starr?
Det varierar hur snabbt sjukdomen utvecklas En del kan få mycket dålig syn på några månader medan synen hos andra försämras långsamt, ibland över flera år. Du får oftast grå starr på båda ögonen, men i olika takt. Det kan alltså gå lång tid från att ett öga opererats till att det andra behöver opereras.
Hur behandlar man grön starr?
All nuvarande behandling av glaukom bygger på principen att ögontrycket ska sänkas. Det sker oftast med ögondroppar, som antingen minskar bildningen av kammarvätska inne i ögat eller ökar utflödet av kammarvätska från ögat. De vanligaste ögondropparna innehåller så kalllade prostaglandinanaloger eller betablockerare.
Kan optiker se grå starr?
Kontakta en optiker eller en vårdcentral om du tror att du har grå starr. Där kan du få en remiss till en ögonläkare om du behöver det. Det är bra att kontrollera synen hos en optiker vart femte år efter att du har fyllt 40 år. Då kan grå starr och vissa andra ögonsjukdomar upptäckas tidigt.
Hur vet man om man har grå starr?
Du ser sämre och suddigare. Du har svårt att se i mörker och behöver mer ljus. Färger blir svagare och mer gulbruna. Du bländas lätt och är känslig för starkt vitt ljus, till exempel ljus från lysrör.