Har chefen rätt att neka föräldraledighet?

Innehållsförteckning

Har chefen rätt att neka föräldraledighet?

Har chefen rätt att neka föräldraledighet?

En arbetstagare har som förälder rätt till ledighet från sin anställning enligt denna lag. Föräldraledighetslagen slår också fast att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten. Förbudet beskrivs i 16 §.

När Har du rätt till föräldraledighet?

  • Föräldrar har rätt till föräldraledighet när de får eller adopterar ett barn. Om din anställda vill ta föräldraledigt måste hen anmäla det till dig som arbetsgivare minst två månader före ledighetens början. Anställda som har sjuka barn har rätt att vara lediga från arbetet med tillfällig föräldrapenning (VAB).

När ska du bevilja din rätt till föräldraledighet?

  • Om du vill utnyttja din rätt till föräldraledighet ska du anmäla det till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller om så inte kan ske, så snart som möjligt. Arbetsgivaren behöver inte bevilja din föräldraledighet utan det räcker med att du meddelar att du ska vara föräldraledig. Det kan du förslagsvis göra genom att skriva ...

Vad kostar en anställd?

  • Vad kostar en anställd? En anställd som har 360 000 i årslön kostar totalt 533 648 kr. Välj månadslön: När du anställer en person tillkommer extra kostnader utöver lönen som du bör ta med i beräkningen. Vi kan inte ge dig en exakt kostnad, utan en uppskattning på vad som kan tillkomma.

Relaterade inlägg: