Vad kostar påminnelseavgift?

Innehållsförteckning

Vad kostar påminnelseavgift?

Vad kostar påminnelseavgift?

Om ni har avtalat om att du ska få ta ut påminnelseavgift vid försening har du rätt att ta ut 60 kr i ersättning när du skickar en betalningspåminnelse. Du får ta ut 180 kr om det skickas ett inkassokrav och 170 kr för upprättande av en amorteringsplan.

Hur många påminnelser får man skicka?

Du ska normalt inte skicka fler än en påminnelse för varje faktura, för då kan kunden tro att du inte förväntar dig betalning förrän efter ett antal påminnelser. Dessutom kostar arbetet med att skicka påminnelser pengar. Vissa företag skickar två betalningspåminnelser.

Hur mycket dröjsmålsränta får man ta ut?

Den lagstadgade dröjsmålsräntan beräknas genom att summera den aktuella referensräntan med 8 %. Om referensräntan exempelvis är 1 % kan du ta ut 9 % i dröjsmålsränta. Referensräntan fastställs av Sveriges Riksbank en gång i halvåret. Se aktuell referensränta.

Hur ska en Påminnelsefaktura se ut?

Det finns inget som säger att du måste skicka en påminnelse innan du går vidare till inkasso. Det finns heller inga krav på hur påminnelsen ska se ut.

Hur räknar man ut förseningsavgift?

Exempel på hur du räknar ut dröjsmålsränta för en faktura: Om fakturan ursprungligen var på 10 000 kronor, nuvarande referensräntan är 0% och fakturan är 30 dagar försenad, då beräknas den: (10 000 x (0%+ 8%) x 30) / 365 = 65,75 kr.

Relaterade inlägg: