Vad händer vid felaktig uppsägning?

Innehållsförteckning

Vad händer vid felaktig uppsägning?

Vad händer vid felaktig uppsägning?

Om en arbetstagare sägs upp på otillåtna grunder kan uppsägningen ogiltigförklaras på yrkande av arbetstagaren (se 34 § första stycket LAS). Därtill kan arbetstagaren kräva skadestånd, både ekonomiskt skadestånd och allmänt skadestånd (se vidare 38 § LAS). ... Detta framgår av 34 § första stycket LAS.

Vad är giltiga skäl för uppsägning?

När en arbetsgivare säger upp en anställd måste uppsägningen vara sakligt grundad. Skälet måste vara något av följande - arbetsbrist eller personliga skäl. Om arbetsgivaren inte visar på någon saklig grund vid uppsägning , är uppsägningen ogiltig. Då behöver du påtala det och göra en "ogiltighetsinvändning".

Vilka skäl för uppsägning kan en arbetsgivare åberopa?

Uppsägningen måste ha saklig grund Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt. Misskötsamhet, som till exempel samarbetssvårigheter, inkompetens och dåliga arbetsprestationer kan vara saklig grund till uppsägning av personliga skäl.

Är utseende saklig grund för uppsägning?

I dessa fall krävs dock att saklig grund för uppsägning föreligger. Saklig grund för uppsägning av en arbetstagare som inte följer utseenderegler är för handen om arbetstagaren har en skyldighet att följa utseendereglerna.

Relaterade inlägg: