Hur mycket kostar fängelse i Sverige?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar fängelse i Sverige?

Hur mycket kostar fängelse i Sverige?

Det är dyrare att driva ett fängelse med högre säkerhet eftersom det kräver mer personal än ett fängelse med lägre säkerhet, men Kriminalvården brukar räkna med att kostnaden för att sitta i fängelse är ungefär 3 200 kronor per person och dygn. Att sitta i häkte kostar också ungefär 3 200 kronor per person och dygn.

Hur mycket kostar det att bygga ett fängelse?

Kriminalvårdens tilldelade anslag är på sammanlagt 9,7 miljarder kronor för 2020. Därutöver har Kriminalvården intäkter från framförallt anstalternas produktionsenheter där intagna arbetar.

Hur mycket kostar en intagen per år?

2017 var antalet vårddygn på anstalt enligt Kriminalvården, jämfört med två år tidigare. Men som skattebetalare kanske det är bra. På den tiden har nämligen kostnaden för ett dygn i fängelse ökat med tio procent till 3 609 kronor. Totalt kostar fängelserna alltså ungefär fem miljarder om året.

Vad kostar kriminalvården i Sverige?

Enligt Kriminalvårdens siffror för 2020 kostar en intagen i häkte 3 132 kr och i anstalt 3 198 kr om dagen. Europarådet gjorde en studie 2017 över kostnaderna för 47 europeiska länders fängelseanstalter. Resultatet av studien visade att ett genomsnitt av alla länder hade ca 1 000 kr i dygnskostnad per intagen.

Hur mycket tjänar en fånge?

Den som är intagen i anstalt och som arbetar, studerar eller deltar i annan ordnad sysselsättning tjänar 13 kronor i timmen. Pengarna ska räcka till utgifter vid permissioner samt inköp i kiosken av till exempel telefonkort.

Relaterade inlägg: