När bör man operera grå starr?

Innehållsförteckning

När bör man operera grå starr?

När bör man operera grå starr?

En bra tumregel är att låta operera sin grå starr när man besväras av gradvis försämring av synen eller avstår från att göra saker som man annars skulle gjort. Under operationen används lokalbedövning och ögats grumliga lins byts ut mot en ny, konstgjord lins.

Kan man operera grå starr på båda ögonen samtidigt?

Operationen sker i allmänhet under lokalbedövning i form av ögondroppar. På utvalda fall opereras ibland båda ögonen samtidigt. Det behövs inget förband på ögat, och det kan användas omedelbart, även om synen inte är optimalt direkt efteråt. Det är viktigt med god hygien med tanke på infektionsrisken.

Vad beror det på att man får grå starr?

Orsakerna inte kända. Orsakerna till varför grå starr uppträder när vi blir äldre är inte helt kända. Vid vissa sjukdomar, som till exempel diabetes, är grå starr vanligare än hos genomsnittsbefolkningen. Grå starr kan också orsakas av långvarig kortisonbehandling med ögondroppar eller tabletter.

Får man köra bil om man bara har ett öga?

Behörighet får medges även om syn helt saknas i ett öga. ... Det krävs att du har 0,8 i synskärpa i det bästa ögat och 0,1 i det sämre ögat (du får använda glasögon eller kontaktlinser). Du får dock ha taxiförarlegitimation om du har minst 0,8 i synskärpa när du ser med båda ögonen. Du får inte vara enögd.

Relaterade inlägg: