Vad kostar konkursförvaltaren?

Innehållsförteckning

Vad kostar konkursförvaltaren?

Vad kostar konkursförvaltaren?

För den som ansöker om egen konkurs tar domstolen inte ut någon avgift. Om det finns tillgångar i konkursboet ska dessa i första hand ersätta konkursförvaltaren och det som blir över fördelas till borgenärer.

Vad får en konkursförvaltare göra?

Konkursförvaltarens uppgift är att se till att fastställa vilka tillgångar och fordringar som egentligen finns, och omvandla tillgångarna till pengar så att borgenärerna kan betalt för sina fordringar.

Vad är tingsrätten för konkursförvaltare?

  • Det är tingsrätten som beslutar om ett företag eller en person ska försättas i konkurs och få en konkursförvaltare. Förvaltaren sammanställer företagets/personens tillgångar och skulder. Finns det tillgångar ska dessa delas upp mellan borgenärerna, de som personen har en skuld till.

Kan en konkursförvaltare besluta om näringsförbud?

  • Det är endast vid personlig konkurs som gäldenären får näringsförbud. För styrelsen i ett aktiebolag kan endast en domstol besluta om näringsförbud och då vanligen på åklagarens yrkande. En konkursförvaltare är dock skyldig att utreda om brott förekommit och om det kan finnas förutsättningar för näringsförbud.

Varför Ska man försättas i konkurs?

  • För att försättas i konkurs krävs att företaget eller personen är på obestånd. Det är tingsrätten som bedömer detta. Att vara på obestånd betyder att man inte kan betala sina skulder och det får inte bara vara tillfälligt. Det innebär att det inte räcker att ett företag eller en person har större skulder än tillgångar.

Vem kan ansöka om konkurs?

  • Vem kan ansöka om konkurs? Dessa kan ansöka om konkurs: en borgenär (en person eller ett företag som aktiebolaget har en skuld till kallas för borgenär). Ansökan görs till tingsrätten som tar upp frågan om konkurs.

Relaterade inlägg: