Vad kostar det att ha en kontrollansvarig?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att ha en kontrollansvarig?

Vad kostar det att ha en kontrollansvarig?

En fingervisning är att den kontrollansvarige kommer att kosta cirka 1—2 % av byggkostnaden, men sällan under 10 000 kr. För att få rätt pris och en bra kontrollansvarig gäller det som alltid att fråga runt, be om rekommendationer och ta in flera offerter för jämförelse.

Vem utser en kvalitetsansvarig?

Som en garanti f6r att byggherren har tillgång till tillräcklig kunskap och erfarenhet for att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav ska byggherren normalt utse en kvalitetsansvarig. Den kvalitetsansvarige ska biträda byggherren, delta i byggsamråd och närvara vid kontroller och besiktningar.

Vad är en kontrollplan bygglov?

En kontrollplan enligt PBL är ett dokument som innehåller de viktigaste kontrollerna som behövs för att säkerställa att samhällets krav enligt PBL för åtgärden kan antas komma att uppfyllas.

Hur kan en kontrollplan se ut?

Kontrollplan ska redogöra för de kontroller som behöver utföras för tänkt åtgärd. Den ska beskriva vem som ska utföra dem, vilka av kontrollerna som kan kräva särskilda sakkunniga samt mot vad kontrollen ska sker. Exempel är mot ritningar, branschregler och gällande bestämmelser i bygglagstiftningen.

Vad gör en kontrollansvarig?

Kontrollansvariga (KA) behövs vid många bygg-, rivnings- och markåtgärder. Som kontrollansvarig medverkar du till att byggherrens projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Det innebär bland annat att du hjälper byggherren att ta fram ett förslag till kontrollplan – och ser till att den följs.

Relaterade inlägg: