Vem säljer Liar?

Innehållsförteckning

Vem säljer Liar?

Vem säljer Liar?

Ödenäs Lieservice säljer slipar liar och har kurser i lieslåtter.

Var kan man slipa lie?

ALLA gamla liar man hittar i bodar och hus är slipliar. Att slipa lie kräver övning! Tyvärr är de lieblad som idag säljs i de vanliga storköpen och trädgårdsaffärerna av otroligt dålig kvalitet och utformning och de fungerar dåligt både för knack och slip.

Har orv till skaft?

Det finns många olika sorters orv (liens skaft). Modellerna varierar mellan regioner och länder. Förr i tiden hade man olika blad och orv till olika arbetsuppgifter. Det viktiga är att ha ett orv som är utformat så att det passar den egna kroppen, samt att det passar till det blad som ska användas.

Hur slipar jag en lie?

Jag drar brynet diagonalt nedåt/framåt så att cirka tio centimeter bryns i varje drag. Ett drag på varje ställe räcker om man gör det ofta. Då hålls eggen riktigt vass, vilket sparar på rygg och muskler.

Var lien slipad vid?

Lien användes ursprungligen enbart vid slåtter. Under 1500-talet började lien tas i bruk för sädesskörden och användes under 1600-talets mitt i mälarlandskapen och de skånska slättbygderna.

Har Knaggar på orv?

Lien består av ett vasst blad, liebladet (som heter Jå i Jämtland), samt ett långt träskaft som vilar mot överarmen och benämns orv. Handtagen på orvet heter knaggar.

Relaterade inlägg: