Vad kostar Finlands nya kärnkraftverk?

Innehållsförteckning

Vad kostar Finlands nya kärnkraftverk?

Vad kostar Finlands nya kärnkraftverk?

Den totala investeringskostnaden för projektet bedöms öka från 6,5-7 miljarder euro till 7-7,5 miljarder euro. Ökningen beror främst på förseningar i samband med byggtillståndet men även på förändringar bland projektets leverantörer.

När startar Finlands kärnkraftverk?

Det är 40 år sedan en ny kärnreaktor senast togs i drift i Finland. Elproduktionen vid "OL3" inleds i slutet av januari 2022, då anläggningen sluts till det nationella stamnätet. Först produceras el med 30 procents kapacitet, och produktionen blir regelbunden från och med nästa juni.

Hur många kärnkraftverk finns det i Finland?

I Finland finns fyra kärnkraftsenheter inom elproduktionen. Två av dem finns på Olkiluoto i Euraåminne och två finns i Lovisa. Finlands femte kärnkraftsenhet är på Olkiluoto och man planerar att bygga Finlands sjätte kärnkraftsenhet i Pyhäjoki.

Vad kostar det att producera kärnkraftsel?

Beräkningarna visar att produktionskostnaden för kärnkraft är 25,15 öre/kWh inklusive styrmedel och 24,75 öre/kWh. För solkraft nås produktionskostnaden 48,68 öre/kWh inklusive styrmedel och 60,72 öre/kWh utan.

Hur mycket kostar ny kärnkraft?

Ny kärnkraft beräknas kosta 50-110 öre/kWh globalt, men de senaste exemplen på ny kärnkraft i EU kostarmycket som 1 kr/kWh. Detta kan jämföras med landbaserad vindkraft som kan byggas i Sverige för 34 öre/kWh.

Har Finland kärnkraft?

Finland har fyra kärnreaktorer i drift vid två kärnkraftverk, Lovisa och Olkiluoto, som vardera står för 30 procent av dagens elproduktion. Olkiluoto kärnkraftverk består av två reaktorer, och snart kommer den tredje reaktorn alltså varit på plats efter många förseningar.

Relaterade inlägg: