Vilken är den dyraste svampen?

Innehållsförteckning

Vilken är den dyraste svampen?

Vilken är den dyraste svampen?

Detta är en goliatmusseron, vars första vetenskapliga namn var Tricholoma nauseosum, efter det latinska ordet för sjösjuka. Lukten från svampen går direkt ner i magen och sätter faktiskt igång en föraning om sjösjuka som hänger sig kvar en stund. Goliatmusseronen är världens dyraste matsvamp.

Kan man odla goliatmusseron?

– Tro mig, man har försökt, men det går inte. Svampen växer bara i en tallskog som är cirka 70 år gammal. Det finns dom som säger att goliatmusseronen är beroende av tallen, men jag vill hellre tänka att det är svampen som odlar tallen.

Var finns goliatmusseron?

En av världens dyraste matsvampar, uppskattad i Japan men har sedan länge varit förbisedd i Sverige. Den trivs på torra och öppna tallhedar i Norrland där den är vanligast men förekommer även längre söderut.

När plockar man goliatmusseron?

I början av säsongen (oktober månad) är efterfrågan på den inhemska matsutaken som störst och den kan då betinga ett pris uppåt 25 000 SEK per kg, medan värdet på importerad matsutake ligger runt 700–3000 SEK per kg. Den ekonomiska föreningen Svamp i norr exporterar färsk svensk goliatmusseron till Japan.

Vem köper goliatmusseron?

Goliatmusseronen är egentligen någorlunda vanlig bara långt uppe i Norrland. Där finns också uppköpare från Japan som är beredda att betala svindlande priser för dessa musseroner om de är av bästa kvalitet. För i deras hemland anses matsutaken, som den kallas där, för en delikatess som även kan påverka potensen.

När kan man plocka goliatmusseron?

Den lever i symbios med tallträd, som på 1970-talet drabbades hårt av insektsangrepp då många stora tallskogar i Japan dog. Därför importerar man i dag även svamp från Kina, Korea – och från Sverige. Sverige, Västerbotten, september 2021.

Relaterade inlägg: