Vad är särskilt bra med kl trä?

Innehållsförteckning

Vad är särskilt bra med kl trä?

Vad är särskilt bra med kl trä?

Väggar i KL-trä väljs vanligen för sin stora last-bärande och stabiliserande kapacitet. KL-träet ger även goda byggnadsfysikaliska egenskaper så som ljud- och brandavskiljning. ... Yttertak i KL-trä kan levereras som sammansatta element som täcker in en stor yta och beläggs med plåt eller tegel.

Vad menas med kl trä?

Korslimmat trä, KL-trä, är en träbaserad byggprodukt som tillverkas i skivform och som är uppbyggd av ett ojämnt antal skikt bestående av hyvlat trä. Normalt används tre, fem, sju eller nio skikt. Varje skikt består av fingerskarvade lameller (”brädor”) lagda sida vid sida.

Hur är kl trä uppbyggt?

KL-träskivorna är uppbyggda av hyvlat virke som fingerskarvats och limmats ihop till lamelleller. Dessa läggs korsvis i skikt vilket ger en massiv KL-träskiva. Korslimmat trä är en genialisk konstruktion som ger ett starkt och styvt byggelement med hög formstabilitet.

Är trä isolerande?

En KL-trästomme är i sig isolerande och har få köldbryggor. ... Trä har goda värmeisolerande egenskaper men för att uppfylla de krav vi har idag på klimatskalet krävs ytterligare isolering.

Hur monterar man kl trä?

Formstabilt, starkt och enkelt att montera KL-trä är en massiv träskiva av hyvlat virke som limmas ihop, med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet. Resultatet är ett byggelement som är tvärstyvt och tåligt i förhållande till sin låga vikt.

Vad väger kl trä?

Våningshöga KL-träskivor väger normalt från 25 kg/m kg/m2 beroende på utförande. Väggar levereras normalt med monterade lyftstroppar eller på annat sätt förberett för lyft. Väggen kan bestå enbart av KL-trä eller vara kompletterad med isolering, fasadmaterial, fönster och dörrar.

Hur sammanfogas kl trä?

Dessa finns ute i marknaden och är olika som anpassas efter varje sammanfogning. De flesta beslagsystem bygger på olika haksystem. Det som menas med haksystem är att beslag gjorda av antingen aluminium eller stål skruvas till väggskivorna av KL-trä och de kan därefter monteras ihop.

Är Träfiberisolering bra?

Träfiberisolering ger ett bättre inomhusklimat eftersom man kan bygga utan ångspärr. Men självklart ska konstruktionen vara tät. Träfiber skapar en bättre miljö även för huset. ... På så sätt kan samtliga bärande konstruktioner i huset andas och risken för fuktskador minskas.

Relaterade inlägg: