Hur lång tid tar det att stycka av mark?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar det att stycka av mark?

Hur lång tid tar det att stycka av mark?

En avstyckning inom detaljplanlagt område kan kosta 50 000 kr. Räkna med en viss väntetid innan ditt ärende kan behandlas. Normalt är det cirka tre till fyra månaders väntetid innan man kan börja och på vissa orter kan det vara runt sex månaders väntetid.

Vad kostar en lagfart?

  • Vad kostar lagfart? Kostnaden för en lagfart består av två delar. Du behöver dels betala en expeditionsavgift men också en stämpelskatt. Priset för att registrera en lagfart för en fastighet eller inskrivningen av en tomträtt är dels en expeditionsavgift på 825 kronor, dels en stämpelskatt som beräknas på köpeskillingen.

Vilka uppgifter finns i En lagfart?

  • I en lagfart finns alla uppgifter om en fastighets ägarförhållanden. Exempel på sådana uppgifter är vem som äger fastigheten, köpeskilling och hur förvärvet gått till. Varje gång en fastighet byter ägare registreras detta i lagfarten. Lagfarter lagras och registreras i fastighetsregistret.

Hur mycket kostar en lagfartsansökan?

  • Banken brukar sköta lagfartsansökan men du kan även göra det själv på Lantmäteriet.se. Lagfart kostar 1,5% av bostadens pris + 825 kr. Kostnaden gäller för fastigheter men inte bostadsrätter. Man behöver endast betala expeditionsavgiften (825 kr) vid arv och bodelning.

När ska du ansöka om lagfart?

  • Enligt jordabalken ska du ansöka om en lagfart senast tre månader efter förvärv av fastighet har skett. Om du inte söker lagfarten i tid kan du bli tvungen att betala böter.

Relaterade inlägg: