Hur gör man en orosanmälan anonymt?
Hur gör man en orosanmälan anonymt?
Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar. Om du har anmälningsskyldighet kan du dock alltid rådgöra anonymt med en socialsekreterare som kan ge råd om huruvida du bör göra en orosanmälan eller inte.
Kan man göra Orosanmälan på nätet?
Orosanmälan.se drivs av Stiftelsen Trygga Barnen Trygga Barnen stöttar barn och unga upp till 25 år som växer upp i en familj med missbruk.
Kan du göra en orosanmälan som privatperson?
- För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.
Vad är en orosanmälan?
- En orosanmälan är det vanligaste sättet för Socialtjänsten att få reda på att ett barn far illa. Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll erfar att det råder ett missförhållande.
Hur gör man en orosanmälan till socialtjänsten?
- Rutiner för orosanmälan. Att göra en orosanmälan till socialtjänsten är enklare om det finns rutiner på arbetsplatsen och en vana att hantera orosanmälningar. Varje verksamhet ska ha en skriftlig rutin för orosanmälan, som även innefattar kontaktuppgifter till socialtjänsten.
Vad är skyldigheten att anmäla oro?
- Skyldighet att anmäla oro. Som personal inom barnhälsovården är man skyldig, enligt 14 kapitlet 1 § socialtjänstlagen (SoL 14:1), att anmäla till socialtjänsten om man misstänker, eller får kännedom om att ett barn far illa. Skyldigheten att anmäla är personlig och kan inte överlåtas. Tröskeln för anmälan ska vara låg.