När har man rätt till en offentlig försvarare?

Innehållsförteckning

När har man rätt till en offentlig försvarare?

När har man rätt till en offentlig försvarare?

En misstänkt person har rätt till offentlig försvarare om det finns behov med hänsyn till utredningen om brottet, om det finns risk för annan påföljd än böter eller villkorlig dom eller om det finns särskilda skäl på grund av målet eller personliga förhållanden.

Hur mycket får en offentlig försvarare?

Vid mindre allvarliga brott kan du få en offentlig försvarare om det finns särskilda skäl för det. Det är domstolen som gör den bedömningen. Staten betalar kostnaden för din offentliga försvarare som då vanligen får 1755 kr per timme. Om du frikänns från brottet behöver du inte betala tillbaka något till staten.

Vad betyder försvarare?

Försvararens uppgift är att tillvarata den misstänktes rätt och korrekt stå upp för och bevaka den misstänktes rättigheter gentemot polis, åklagare och domstol. Det är viktigt att ha en försvarare med goda kunskaper samt förståelse för att den som är till exempel häktad eller åtalad befinner sig i ett utsatt läge.

Får vem som helst vara försvarare?

En privat försvarare behöver inte vara advokat, men måste ha en examen i juridik och anses lämplig av domstolen. I båda fallen, även om det är fråga om en offentlig försvarare som utses av domstolen, har du rätt att välja vem som ska försvara dig. Om du inte väljer någon, kommer domstolen att utse någon åt dig.

Varför får jag ingen offentlig försvarare?

Om du är misstänkt för ett brott som bara brukar leda till böter, t. ex. ringa narkotikabrott eller snatteri, har du i normalfallet inte rätt till en offentlig försvarare. Överlag anses du ha ett större behov av en offentlig försvarare om du förnekar brottet än om du erkänner brottet.

Har man alltid rätt till en advokat?

Man har alltid rätt att välja en privat advokat. Skulle domstolen anse att någon offentlig försvarare inte ska utses kan man, på egen hand, kontakta en advokat som tar på sig ärendet. Det innebär däremot att man kan få betala hela kostnaden själv.

Vad är en offentlig försvarare?

En offentlig försvarare företräder en misstänkt person från första förhöret hos polisen till misstanken har lagts ned av åklagare alternativt till domstol har meddelat dom (ytterst Högsta domstolen). En försvarare ska vara tillgänglig och engagerad gentemot klienten.

Vem kan vara offentlig försvarare?

Om man begär en offentlig försvarare ska polisen eller åklagaren (beroende på vem som är förundersökningsledare) anmäla detta till tingsrätten. Det är sedan tingsrätten som avgör om det ska förordnas en offentlig försvarare.

Vad är en försvarare juridik?

Wikipedia information om Offentlig_försvarare Offentlig försvarare Offentlig försvarare är en jurist som får ersättning av allmänna medel för att lämna rättsligt biträde till någon som är misstänkt eller åtalad för brott.

Vad är en privat försvarare?

Ett juridiskt biträde, vanligen en advokat, som en åtalad själv utser utan hjälp från domstolen. Se också: Juridiskt biträde.

Relaterade inlägg: