Hur funkar det med topplån?

Innehållsförteckning

Hur funkar det med topplån?

Hur funkar det med topplån?

Om du behövde låna mer än 75 procent kunde du komplettera med ett topplån. Även det lånet hade sin säkerhet i bostaden. Men eftersom topplånet gjorde att bostaden blev så högt belånad innebar det en större risk för banken. Därför hade topplånet högre ränta än bottenlånet.

Är det smart att låna till kontantinsats?

Istället för att du lämnar din bil eller bostad som säkerhet vid ett bolån eller billån, ligger säkerheten vid privatlånet i säkerheten att du kan betala tillbaka skulden. Räntan på ett privatlån är därför några punkter högre när du vill låna till din kontantinsats. Alltså, ju högre risk – desto högre ränta.

Måste man ha ett topplån?

Topplån används inte idag Topplån är i och med införandet av bolånetaket inte lika vanligt förekommande och normalt inte något du behöver ta hänsyn till om du ansöker om bolån. Topplån gäller i princip bara om bottenlånet är lägre än 85 %, vilket ibland gäller för villor, bostadsrätter samt bostäder i glesbygd.

Kan man binda topplån?

Till skillnad från bottenlån har i regel topplånen rörliga räntor, och det är ovanligt att man binder dem. Det är hos många lånegivare inte ens möjligt att binda dem. Ett topplån har i regel en återbetalningstid på 10 till 15 år, dvs. en betydligt kortare återbetalningstid än vad ett bottenlån har.

Finns topplån?

Topplån efter 2010 Sedan bolånetaket infördes används begreppen bottenlån och topplån mer sällan. De flesta långivare har slutat med att dela upp bolån i topplån och bottenlån och erbjuder rätt och slätt bolån. Det finns dock fortfarande långivare som marknadsför krediter under namnet topplån.

Hur låna till bostad utan kontantinsats?

Men det finns andra lösningar för att finansiera själva kontantinsatsen, exempelvis genom privatlån. På så sätt kan du ta bolån utan kontantinsats. I sådana fall måste du ta två separata lån: Ett bolån med bostaden som säkerhet och ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Relaterade inlägg: