Vad krävs för att starta dotterbolag?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att starta dotterbolag?

Vad krävs för att starta dotterbolag?

Dotterbolagen måste inte vara aktiebolag, utan kan även vara handelsbolag eller kommanditbolag. Det som blir lite annorlunda när man startar ett dotterbolag är egentligen att man ska samordna alla bolagens redovisning så att man får en koncernresultaträkning och en koncernbalansräkning varje år.

Kan ett dotterbolag ha dotterbolag?

Ett moderbolag kan ha flera dotterbolag under sig, som moderbolaget kontrollerar. Sådana dotterbolag, som är kontrollerade av samma moderbolag, är kallade för systerbolag. Moderbolag som har ett eller flera dotterbolag, ingår i en gemensam koncern.

Varför starta dotterbolag?

När man startar ett dotterbolag så kan detta bidra till att sänka koncernens skatt genom att kvitta eventuella förluster mot vinster i moderföretaget. Förutom att eventuella vinster kan täcka upp förluster för andra bolag i en koncern så kan dotterbolaget dra nytta av moderbolagets aktiekapital.

Kan ett dotterbolag ha två moderbolag?

Ett moderbolag kan ha flera dotterföretag under sig. Dotterbolagen är sinsemellan kallade för systerbolag. Det är även möjligt att ett moderbolag och ett dotterföretag genomgår en fusion för att bli till ett och samma företag. Det sker genom Skatteverket.

Får moderbolag beordra dotterbolag?

För att ett bolag ska bli räknat som dotterbolag, måste moderbolaget har ett så kallat bestämmande inflytande över dotterbolaget. Ett bolag som kontrollerar mer än 50 % av dotterbolaget har bestämmande kontroll och blir därav moderbolag till dotterbolaget.

Relaterade inlägg: