Vad krävs för att köra mc?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att köra mc?

Vad krävs för att köra mc?

Du som har ett körkort för lätt motorcykel (A1) eller mellanstor (A2) får köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst 15 kW. Om motorcykeln har en högre nettoeffekt krävs det ett körkort för tung motorcykel (A) eller personbil (B). Du måste också ha fyllt 21 år för att köra tung trehjulig motorcykel.

Får man köra sidovagn med B-körkort?

SVAR: Visst! Men ett B-körkort utfärdat efter 19 januari 2013 gäller för trehjulig mc med motoreffekt över 15 kW först när innehavaren fyllt 21 år. ... En motorcykel med sidvagn, även om den är permanent ihopbyggd och kanske till och har drivning på sidvagnshjulet, är inte en trehjulig mc utan kräver A-behörighet.

Får man köra MC på B-körkort?

De flesta tar körkort för att kunna köra bil. Då krävs ett körkort med B-behörighet. Men med ett B-körkort får du också köra en lång rad andra fordon som lätt lastbil, trehjulig motorcykel, moped och terrängvagn.

Får man köra moped med lätt MC kort?

Behörighet A1 ger även rätt att köra: Moped klass I och klass II. Traktor a (gjorda för en hastighet på högst 40 km/tim) Motorredskap klass II (gjorda för en hastighet på högst 30 km/tim)

Vad kostar ett Mc-kort?

  • Priset på ett mc-kort är i grunden den samma oberoende på vilken mc-behörighet du ska ta. Nedan hittar du de obligatoriska och de varierande kostnaderna. Obligatoriska kostnader för motorcykelkörkort: Körkortstillstånd 220 kr; Ansökan för handledare vid privat körning 170 kr; Kunskapsprov 325 kr

Vilka är körkortsbehörigheter för motorcyklar?

  • Det finns tre olika körkortsbehörigheter för motorcyklar: A1, A2 och A. Skillnaden ligger i hur stor motorcykel du får köra. A1 – lätt motorcykel

Har du körkort för lätt motorcykel eller mellanstor?

  • Du som har ett körkort för lätt motorcykel (A1) eller mellanstor (A2) får köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst 15 kW. Om motorcykeln har en högre nettoeffekt krävs det ett körkort för tung motorcykel (A) eller personbil (B). Du måste också ha fyllt 21 år för att köra tung trehjulig motorcykel.

Har du ett giltigt körkortstillstånd?

  • Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet. Välj den behörighet som du är intresserad av och läs mer om hur du ansöker och vilka krav som gäller.

Relaterade inlägg: