Vad är typiskt för vad kännetecknar svenskan?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för vad kännetecknar svenskan?

Vad är typiskt för vad kännetecknar svenskan?

Den indoeuropeiska språkfamiljen. Svenskan är ett germanskt språk och på nära håll släkt med de andra nordiska språken. Svenskan är på längre håll även besläktad med språk som engelska och tyska, och ytterst med andra indoeuropeiska språk.

Vad är unikt för svenska språket?

Svenska har också väldigt många vokaler jämfört med våra språksläktingar. Det finns 9 stycken, och dessa finns dessutom i både kort och lång version, till exempel fars (genitiv av far) och fars (komedi). I exempelvis spanska finns det bara 5 vokaler.

Vad är typiskt för svenska språket?

Svenska är närmast besläktat med danska och norska, och utgör tillsammans med dessa språk de skandinaviska språken, som i sin tur är del av den nordgermanska (nordiska) språkgruppen. Övriga nordgermanska språk är färöiska och isländska. Som andra germanska språk är svenska ett indoeuropeiskt språk.

Vad tillhör svenska språket?

Svenskan är ett nordiskt språk, en germansk gren av det indoeuropeiska stam trädet. Dess syskon är danskan och norskan, medan de andra nordiska språken isländska och färöiska snarare kan betraktas som halvsyskon som bevarat mer av sina ursprungliga drag.

Hur ser framtiden ut för det svenska språket?

Idag är mediaspråket mindre formellt en tidigare. På tv och radio pratar man mer på ett ”vardagligt” sätt, i tidningen går det skrivna språket mer och mer mot att likna talspråk. Man förenklar och förkortar uttryck och de mest komplexa och djupa texter är på väg att försvinna.

Relaterade inlägg: