Vilka olika alger finns det?

Innehållsförteckning

Vilka olika alger finns det?

Vilka olika alger finns det?

Antalet kända arter av makroalger i Sverige är cirka 1 100, och de ingår i någon av följande sex grupper: cyanobakterier (blågrönalger), brunalger, gulgrönalger, rödalger, grönalger eller kransalger.

Hur många sorters alger finns det?

Många olika arter Algerna var bland de första arterna som bildades på jorden, och de uppvisar en enorm artrikedom. Det finns många tusen arter, som indelas i ett stort antal grupper.

Hur kommer alger till?

Överskott av näringsämnena fosfor och kväve i vattnet ger upphov till övergödning och algblomningar. Mänskliga aktiviteter som utsläpp av avloppsvatten som förbränning av fossila bränslen och högintensivt jordbruk är några av övergödningens orsaker.

Hur många plankton finns det?

Fakta: Växtplankton Mikroalger eller växtplankton är mikroskopiska växter som finns i alla akvatiska miljöer och utgör näringskedjans bas. Det finns sannolikt uppemot 10 000 olika arter av växtplankton i Östersjön. De tre dominerande sorterna är kiselalger, dinoflagellater och cyanobakterier.

Hur Föröker sig alger?

Algerna förökar sig genom att delar lossnar som sedan växer vidare på andra ställen. Alger kan också föröka sig genom att äggceller och spermacelller släpps ut i vattnet. De flercelliga algerna har du säkert sett när du varit vid havet. Längst upp vi vattenytan hittar man grönalger.

Relaterade inlägg: