Vad händer vid recession?

Innehållsförteckning

Vad händer vid recession?

Vad händer vid recession?

Recession innebär att den ekonomiska utvecklingen i ett land stannar av eller avmattas. Man kan se tecken på recession då ett land till exempel får ett stigande antal arbetslösa, minskade investeringar och en minskad tillväxt av BNP.

Vad kännetecknar en högkonjunktur?

Vad är högkonjunktur? Högkonjunktur råder när industrin har fullt upp med att producera och leverera varor eller tjänster. Det är helt enkelt när det råder ”goda tider”. Det betyder att det är låg arbetslöshet och investeringarna ökar.

Vad är en ekonomisk depression?

Den stora depressionen är en benämning för den ekonomiska kris som drabbade USA efter börskraschen 1929 och som sedan spred sig till många andra länder runt om i världen under 1930-talet. En orsak till krisen var att de amerikanska arbetarna och bönderna hade för låga inkomster i förhållande till varornas priser.

Hur påverkades Sverige av depressionen?

I Sverige ökade arbetslösheten under depressionen som en konsekvens av den minskade exporten; i synnerhet gruv- och skogsindustrierna i Norrland drabbades hårt. Den 14 maj år 1931 sköts fem personer ihjäl av militärer som öppnade eld mot demonstrerande arbetare vid Lunde i Ådalen.

Relaterade inlägg: