Vad är sjötunga för fisk?

Innehållsförteckning

Vad är sjötunga för fisk?

Vad är sjötunga för fisk?

Tunga eller så kallad sjötunga är en populär plattfisk som förekommer i svenska fiskdiskar. Sjötunga är en plattfisk som tillhör släktet Solea. Tungan lever på grunt vatten invid strandkanten och längre ut till havs på djup ner till cirka 150 meter.

Var finns rödtunga?

Rödtungan (Glyptocephalus cynoglossus) förekommer i norra Nordsjöns, Skagerraks och Kattegatts djupare delar. Uppträder sällsynt i Öresund och sydvästra Östersjön.

Hur smakar rödtunga?

Till smaken påminner fisken om gös och var inte rädd att använda kryddhyllan kraftiga kryddor när du tillagar den själv. Det är ingen slump att rödtunga är en favorit hos många kräsna kockar. Fisken ger finfina filéer som ligger till grund i många delikatessrecept.

Vad är bergtunga för fisk?

Bergtunga (Microstomus kitt) är en fisk i ordningen plattfiskar. Den kallas även bergskädda.

Är rödtunga rödlistad?

Ices betraktar rödtungan i östra Engelska kanalen, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt som ett bestånd. Ices bedömer 2018 att beståndet är ökande och att det fiskas på ett uthålligt sätt. Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning. Det finns inga tecken på betydande populationsförändring.

Hur äter man rödtunga?

Rödtungan är en mångsidig och välsmakande fisk. Den passar lika bra hel som filéad eller kokt som stekt. Dessutom är den lättlagad eftersom den har en fast och tålig konsistens. Den går inte sönder och torkar inte ut så lätt.

Hur smakar bergtunga?

Bergtunga är en viktig matfisk. Den liknar såväl sjötunga, som rödtunga i smak, men är liksom rödtunga är den lite lite lösare i köttet, varför sjötunga anses finare. ... Bergtunga kokas eller steks som annan vitfisk.

Vad är Bergtungafile?

Bergtungan är en utsökt plattfisk som har ett fint, vitt kött som påminner om röd- och sjötunga. Filé av färsk bergtunga. Beräkna ca 150 g per portion.

Relaterade inlägg: