Vad är stadsplanering?

Innehållsförteckning

Vad är stadsplanering?

Vad är stadsplanering?

Stadsplanering, eller fysisk planering som det också kallas, handlar om att planera hur mark- och vattenområden ska användas. Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska olika samhällsintressen vägas mot varandra i en öppen och demokratisk process samtidigt som enskildas rättigheter ska beaktas.

När började man planera städer efter ett Rutnätsmönster i Sverige?

Rutnätsstad. Rutnätsstad är ett begrepp för det stadsplaneidéal som växte fram från 1600-talets början och varade till 1800-talets slut. Den fysiska stadsbilden i en rutnätsstad innebär att staden är uppbyggd av raka, parallella gator som korsas av andra gator i vinkel så att ett rutnät av kvarter uppstår.

Vilka städer grundades på 1600-talet?

  • 1600-talets rutnätsplaner.
  • Södermalm 1641.
  • Askersunds stad 1643.
  • Härnösand 1648.
  • Falun 1664.

Varför byggdes det så många städer i Sverige på 1600 talet?

Under 1600-talet stod städernas handel i fokus och städerna planerades på ett schematiskt sätt med tullar i flera väderstreck. Städer som var viktiga för landets försvar utformades med befästningar i utkanterna. ... Under 1800-talet började också järnvägar anläggas i många städer och stadsbefolkningen ökade.

Vilka städer i Sverige var de första Industristäderna?

Stockholm, Göteborg och Norrköping blev i allt högre grad industristäder med fabriker och en talrik, trångbodd arbetarbefolkning. Städernas nya invånare, som var ditlockade av bättre ekonomiska möjligheter, hade blivit överflödiga inom jordbrukssektorn som successivt rationaliserats.

Relaterade inlägg: