Vad är finansieringsrörelse?

Innehållsförteckning

Vad är finansieringsrörelse?

Vad är finansieringsrörelse?

Definition av finansieringsrörelse lämna kredit, ställa garanti för kredit eller i finansieringssyfte förvärva fordringar eller upplåta lös egendom till nyttjande (leasing).

Vad är Återbetalningspliktiga medel?

Till återbetalningspliktiga medel som omfattas av bestämmelsen hör bland annat räntebärande skuldebrev i form av obligationer. Värdepapper som är förlustabsorberande, till exempel aktier eller fondandelar i form av vinst- och kapitalandelslån, anses normalt inte vara sådana återbetalningspliktiga medel.

Vad krävs för att få starta en bank?

Den som vill driva bank- eller finansieringsrörelse måste ha tillstånd från Finansinspektionen. I bankrörelse ingår att förmedla betalningar via generella betalsystem och att ta emot pengar på konto, som efter uppsägning ska vara tillgängliga för fordringsägaren inom högst 30 dagar.

Vad är ett Konsumentkreditinstitut?

För att lämna eller förmedla krediter till konsumenter krävs tillstånd från FI enligt lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter (motsvarande verksamhet med bostadskrediter kräver tillstånd enligt lagen (2016:1024) om verksamhet med bostadskrediter).

Vad har Finansinspektionen för uppgift?

Om Finansinspektionen FI är en statlig myndighet med uppgift att övervaka finansmarknaden. Vi verkar för ett stabilt finansiellt system som ska bidra till en hållbar utveckling och ett gott konsumentskydd. Vi utvecklar regler och kontrollerar att företagen följer dem. ... I dag arbetar cirka 600 personer på FI.

Vad är ett kreditinstitut?

Kreditinstitut är en juridisk term för banker och andra kreditmarknadsföretag som har rätt att bedriva betalningsförmedling eller ta inlåning från allmänheten.

Har oktroj?

En oktroj (franska: octroi, från medeltidslatinets auctorizare, "bemyndiga") är ett av en statsmakt meddelat berättigande att utöva viss ekonomisk verksamhet, som dessförutan icke skulle ha varit tillåten.

Relaterade inlägg: