Vad krävs för ett godkänt vapenskåp?

Innehållsförteckning

Vad krävs för ett godkänt vapenskåp?

Vad krävs för ett godkänt vapenskåp?

Vapenskåp som är märkta med SSF 3492 eller med både SSF 3492 och SS-EN 1143-1 Grade 0 är godkända för förvaring av licenspliktiga vapen. Det senare är också brandisolerande skåp. Den äldre märkningen SS 3492 är också godkänd. Nor-Lyx värdeskåp är certifierade enligt EN 1143-1, Grade 0 (I) eller Grade 3 (III).

När kom krav på vapenskåp?

Den skärptes kraven på förvaringen av skjutvapen genom krav på säkerhetsskåp som uppfyller svensk standard, SS3492, eller anses utgöra ett ”lika säkert förvaringsutrymme”. Fram till utgången av 2010 får man emellertid förvara sina skjutvapen i ett skåp som endast uppfyller äldre normer för säkerhetsskåp.

Vad ska du göra för att inneha vapen?

  • Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen. När du köper vapen från en privatperson måste du även skicka in säljarens originallicens tillsammans med din ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen.

Vad gäller förvaring och transport av vapen?

  • Regler för förvaring och transport av vapen. När du ansöker om vapenlicens måste du uppge var och hur vapen och ammunition ska förvaras. Som vapeninnehavare är du enligt vapenlagen ansvarig för att dina vapen förvaras i ett godkänt vapenskåp. Förvaring och transport.

Vilka vapen är tillståndspliktiga?

  • Vapen vilka oftast drivs med kolsyra, luft eller fjäder är som huvudregel tillståndspliktiga. I vissa fall kan de anses effektbegränsande enligt vapenlagen. Luftvapen, paintball och övriga vapen Knivar och andra farliga föremål

Hur ska du inneha vapen och ammunition?

  • För att få inneha vapen och ammunition måste du ansöka om vapenlicens. Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen.

Relaterade inlägg: