Vilken trend finns i Sverige när det gäller att ge namn till sina barn?

Innehållsförteckning

Vilken trend finns i Sverige när det gäller att ge namn till sina barn?

Vilken trend finns i Sverige när det gäller att ge namn till sina barn?

Ser vi till södra delarna av Sverige är just Alice populärt och i Norrland går det att se en tydlig trend på pojknamnet Alfred. Dessutom finns flera namn på den län-baserade listan inte med bland de tio vanligaste bebisnamnen i Sverige 2018, däribland Ines, Stella, Olle och Alfred.

Vad betyder namnet Mårten?

Tionde och elfte november firar Martin och Mårten namnsdag. Deras namn har samma ursprung, nämligen latinets Martinus, som betyder 'stridbar'. I framför allt Skåne lever traditionen med Mårten gås kvar.

Vad betyder namnet Esmeralda?

Esmeralda är ett spanskt kvinnonamn som är bildat av det medeltidslatinska ordet smaraldus som i sin tur härstammar från det grekiska ordet smaragdos med betydelsen lysande. Den 31 december 2014 fanns det totalt 1 292 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Esmeralda, varav 509 bar det som tilltalsnamn.

Vad räknas som ovanligt namn?

I Sverige är det relativt tufft att få igenom namn som är lite udda, men i exempelvis USA får man heta i princip vad som helst. I USA finns det namn som ”Candy Christmas”, ”Alden Cockburn” och ”Summer Quinn”. I Nya Zeeland är det en person som har namnet ”Busshållplats nummer 16” (Number 16 Bus Shelter).

Varför ska man ha ett namn?

Namnvalet lägger grunden till barnets identitet eftersom omgivningen drar slutsatser om personen utifrån namnet. – Det finns inte ett automatiskt samband mellan namn och till exempel yrke, men samtidigt påverkas vi av namnet eftersom vi blir bemötta utifrån det, säger Emilia Aldrin.

Vad står namnet Hilda för?

Hilda är ett kvinnonamn med fornnordiskt ursprung, det kommer ur namnet Hild, som var en av Odens valkyrior. Det återfinns även i det isländska ordet hildr – strid. Det kan med andra ord beskrivas som krig. Hildur är ett kvinnonamn med fornnordiskt ursprung, en form av Hild som är bildat från ordet hildr – strid.

Relaterade inlägg: