När Klockan klämtar för dig?

Innehållsförteckning

När Klockan klämtar för dig?

När Klockan klämtar för dig?

Klockan klämtar för dig (engelska: For Whom the Bell Tolls) är en roman från 1940 av Ernest Hemingway. Den handlar om Robert Jordan, en amerikansk universitetslärare i spanska. Sedan ett år tillbaka deltar han som gerillasoldat i spanska inbördeskriget. Han blir utsänd av sin överordnade Golz för att spränga en bro.

Vad betyder Klockan klämtar?

Klämtning används ibland som metafor för att visa att någons tid är ute. Nobelpristagaren Ernest Hemingways roman Klockan klämtar för dig anspelar just på denna betydelse via en dikt av John Donne.

Vem har skrivit Klockan klämtar för dig?

Ernest HemingwayFor Whom the Bell Tolls / Author Ernest Hemingways romanmästerverk Klockan klämtar för dig i nyöversättning av Andreas Vesterlund och med efterord av Christian Ekvall. For Whom The Bell Tolls - Klockan klämtar för dig - är Hemingways största mästerverk. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget.

Vad var så speciellt med Ernest Hemingway?

Under sin livstid publicerade Ernest Hemingway sex romaner, lika många novellsamlingar och två fackböcker. Ytterligare tre romaner, fyra novellsamlingar och tre fackböcker gavs ut postumt. Hemingway är känd för att hushålla med orden och använda många underdrifter samt för att skapa trovärdiga litterära figurer.

Vad betyder klämta?

Klämta betyder ungefär detsamma som ringa.

Var levde Ernest Hemingway?

1961 var det ändå något som fick Hemingway att rikta sin gevärspipa mot sig själv – och den här gången trycka av. 1899 Ernest Hemingway föds 21 juli i Oak Park utanför Chicago i Illinois. Föräldrarna är läkaren Clarence Ed Hemingway och den före detta operasångaren Grace Hall.

Var föddes Ernest Hemingway?

, Oak Park, Illinois, USAErnest Hemingway / Född

Kan klockor klämta?

Att klockan klämtar för någon innebär att tiden är utmätt och slutet nära. Uttrycket är högst levande. I dagens tidningstexter sägs klockan klämta för allehanda nedläggningshotade industrier och företag liksom för fotbollslag på väg ut. För somliga språkbrukare tycks dock den innebörden inte vara klar.

Vad betyder att uttrycka sig?

Uttrycka sig betyder fatta sig.

Hur dog Hemingway?

Ernest Hemingway / Dödsdatum

Relaterade inlägg: