Hur bildas surt regn?

Innehållsförteckning

Hur bildas surt regn?

Hur bildas surt regn?

När man eldar fossila bränslen, som kol och olja, bildas svaveldioxid. När svaveldioxid möter syre- och vatten molekyler i atmosfären bildas svavelsyra, som är en mycket frätande syra. Svavelsyran faller ner med regn och hamnar på mark och i vatten och ger försurning.

Kan man sur sjö?

Vattendrag mer känsliga än sjöar Under högflöden är vattnet naturligt surare och försurningspåverkan kan då få större genomslag. ... Omkring 8,1 procent av Sveriges sjöar bedöms som försurade. De försurade sjöarna, rödorange prickar, finns främst i sydväst vilket delvis speglar nedfallet av försurande ämnen.

Hur bildas Svavelsyrlighet?

Vid förbränning av svavel bildas svaveldioxid, som är en sur oxid. Svaveldioxiden löser sig i vattnet och bildar svavelsyrlighet, som är en svagare syra. Men svavelsyrligheten regerar så småningom vidare med syrgas, som är löst i vattnet, och bildar den mycket starka syran svavelsyra.

Hur skapas försurning kemiskt?

Försurning innebär att sura ämnen tillförs marker och vattendrag i högre takt än de bortförs och därmed höjer koncentrationen av vätejoner. I Sverige är den största källan till detta orsakad av människor genom förbränning av fossila bränslen. Kväveoxider och svaveldioxid är de två ämnena i avgaserna som försurar mest.

Relaterade inlägg: