Vad står NPK för?

Innehållsförteckning

Vad står NPK för?

Vad står NPK för?

NPK är en förkortning av ämnena kväve (N), fosfor (P) och kalium (K).

Vilka grundämnen ingår i NPK gödsling?

Ett NPK-gödsel gör alltså gräsmattan både tätare och grönare samt ger den en ökad vinterhärdighet. Sammansättningen av NPK är ofta utmärkt på gödselförpackningen, exempelvis NPK 9-3-4, vilket innebär att gödslet innehållet 9 % kväve, 3 % fosfor och 4 % kalium.

När använder man NPK?

Vilka näringsämnen behöver växter? Ett vanligt trädgårdsland har vissa näringsämnen av naturen, men genom att gödsla så säkerställer du att växterna får tillräckligt med näring under hela säsongen. Växter behöver främst kväve(N), fosfor (P) och kalium (K). Detta förkortas NPK.

Hur mycket NPK?

Gödslingsprogram för din gräsmatta

  • a gödslingen: På våren när gräset börjar spira, vanligtvis i mitten av april. NPK 3 kg/100 kvm.
  • a gödslingen: Första veckan i juni. NPK 3 kg/100 kvm. Under försommaren växer gräset som mest och då behövs en extra giva gödsel. ...
  • e gödslingen:

När ska man gödsla med NPK?

Gräsmattan gödslas idealt sett en gång på våren och sedan i slutet av sommaren och slutligen på hösten i slutet av tillväxtsäsongen. Gödslet ska alltid spridas när gräsmattan är nyklippt så att det snabbt kommer ned i jorden. Efter gödsling ska gräsmattan vattnas så att gödslet löses upp och ger full effekt.

Är gödsel bra?

Alla växter behöver näring. De som växer fort och stort behöver mer än de som växer långsamt. ... Jorden är växternas skafferi. Du behöver fylla på skafferiet ibland och då är gödsel det bästa sättet.

När använder man naturgödsel?

Om man myllar ner gödsel i jorden på våren så brukar det fungera bra om balansen mellan kol och kväve är lämplig. Gödslar man på hösten är risken stor att näringen läcker ut och gör skada i naturen eftersom det inte finns några växter som kan ta upp den.

Hur mycket NPK per hektar?

Skördeökningen var måttlig för givor över 120 kg kväve per hektar. På grund av detta, och med tanke på risken för liggsäd, justeras givorna endast upp med 5 kg kväve per ton för högre skördar än 7 ton per hektar. Utan tillväxtreglering bör du gödsla med högst cirka 100 kg kväve per hektar.

Relaterade inlägg: