Hur gör fjärilar barn?

Innehållsförteckning

Hur gör fjärilar barn?

Hur gör fjärilar barn?

På sommaren parar sig fjärilarna med varandra och sedan lägger honan ägg på en värdväxt. Efter att parningen ägt rum dör honan och hannen efter några veckor. Äggen kläcks och larverna börjar äta på växten. Larverna ömsar skinn när de växer sig större.

Vilken ordning har fjärilar?

  • Fjärilar (Lepidoptera) är en ordning bland insekterna. Till ordningen räknas alla insekter med två par vingar, mer eller mindre täckta av små så kallade vingfjäll. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar.

Vad kännetecknar fjärilarna?

  • I Sverige finns drygt 2 800 arter. Vad kännetecknar fjärilar? Till fjärilarna räknas de insekter med två par vingar, som är mer eller mindre täckta av små vingfjäll. Det finns dock några arter vars honor helt saknar vingar.

Hur många fjärilar föds från ägg?

  • På grund av det mycket stora antalet arter är också antalet olika strategier för överlevnad stort. Gemensamt för alla fjärilar är att de föds från ägg. Äggen befruktas i samband med att de läggs och tar allt från några dygn upp till flera månader på sig att kläckas. Ur ägget kommer en liten larv.

Relaterade inlägg: