Vad finns det för miljöproblem i Döda havet?

Innehållsförteckning

Vad finns det för miljöproblem i Döda havet?

Vad finns det för miljöproblem i Döda havet?

En miljökatastrof hotar Döda havet. Vattenytan sjunker med en meter per år och det unika landskapet förändras snabbt. Hydrologen Carmit Ish-Shalom tar oss med till en märklig formation i det sterila stenlandskapet, en fyrkantig hög helt täckt av ett pansar av salt och mineraler.

Vilka djur finns i Döda havet?

Döda havet har fått sitt namn för att varken små eller stora djur kan överleva i sjöns salta vatten. Fisk transporterad med Jordanflodens sötvatten dör när den kommer ut i Döda havet, men sjön är trots allt inte helt död.

Varför flyter man i Röda havet?

De närbelägna saltbergen, sjöns höga avdunstning och den minimala nederbörden i området gör att vattnet blir så salt att en människa utan problem kan flyta som en kork på sjön.

Vad heter världens lägst liggande sjö?

Sjön är 65 kilometer lång (50 km i den norra bassängen), upp till 18 kilometer bred och det största djupet är 378 meter. Döda havet är en av världens mest salthaltiga sjöar, och dess vattenyta ligger cirka 422 meter under havsytan – lägst av alla platser på jordens yta.

Kan man drunkna i Döda havet?

Man bör heller inte försöka ha huvudet under vattnet. Rent medicinskt går det inte att drunkna i Döda havet vars starka koncentration av salt får lungorna att implodera innan de fylls med vatten.

Relaterade inlägg: