Vad betyder ekonomiska termer?

Innehållsförteckning

Vad betyder ekonomiska termer?

Vad betyder ekonomiska termer?

Bruttomarginal är ett mått i procent som anger hur mycket bruttovinst ett företag genererar från sina intäkter. Bruttovinst är rörelseresultatet före avdrag för kostnader. En budget är en prognos av företagets ekonomiska händelser under kommande räkenskapsår. Budgetering är den process som leder fram till en budget.

Vad innebär att hushålla med sina resurser?

Ekonomi betyder att hushålla med begränsade resurser. Kommuner ska enligt kommunallagen hushålla med sina resurser och sträva efter att få ut så mycket värde som möjligt av varje satsad krona. Kommunallagen innefattar även krav på att resurser i verksamheten används till rätt saker och att de utnyttjas på rätt sätt.

Vad är ekonomi samhällskunskap?

Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning. All ekonomi handlar alltså om att hushålla med resurser, vilket även gäller samhällsekonomi som omfattar samhällets alla gemensamma resurser. Eftersom det handlar om hela samhällets resurser används då och då andra begrepp för att sammanfatta ämnet.

Vad kallas en sammanställning av en kunds inkomster och utgifter?

Resultatrapport. En sammanställning av företagets intäkter och kostnader som visar periodens vinst eller förlust.

Varför är det viktigt att ha koll på sin ekonomi?

Att få kontroll på sin hushållsekonomi kan göra stor skillnad på levnadssituationen och möjligheten att göra och köpa de saker man vill ha. Hur du spenderar dina pengar påverkar din framtida betalningsförmåga och är direkt avgörande för hur din ekonomiska situation kommer att se ut.

Relaterade inlägg: